tisdag 31 mars 2020

Hemma en månad för tidigt pga Corona

Redan dagen efter att våra föräldrar lämnade Benidorm, så kom nya besked från Camping Villasol. Vi blev ombedda att lämna campingen, så fort som möjligt pga av att fallen av Coronasmittade hade ökat dramatiskt i Benidorm de senaste dagarna. I det här läget kändes det helt naturligt för oss att börja ta oss hemåt.

Söndagen den 22/3 startade vi vår färd hem till Sverige. Normalt när vi är på väg genom Europa, så brukar vi ta runt en månad på oss att ta oss hem. Nu var vi tvungna att gasa på lite extra för att minimera dagarna. Vi stannade bara för att tanka och äta och vi övernattade bland långtradarna efter motorvägen.

Vi hade förberett oss med att fylla i speciella transit-dokument för att kunna passera in i Frankrike, som vi hade hört skulle vara stränga vid gränsen. Vi såg inte röken av någon fransk polis och vi blev aldrig stoppade. Däremot så stod den spanska polisen och bevakade den spanska gränsen med K-pistar.

Det här var första gången vi åkte de franska betalvägarna genom landet. Helt OK att betala runt 1000 SEK för att slippa de små kringliga vägarna med alla rondeller. Vi kunde dessutom riktigt njuta av den vackra naturen i vårskrud, när vi tuffade fram på de fina och tomma motorvägarna.

På lördagen, innan vi åkte från Benidorm, hade jag passat på att handla och att fylla kyl och frys till bredden av mat. Det var vi riktigt glada över, när vi nu insåg att det inte fanns något öppet efter motorvägarna. När vi hade tankat, så fick vi betala genom en liten lucka. Ingen som helst kontakt med personalen eller andra kunder.

Här står vi över natten på en motorvägsparkering i Frankrike. Allt väldigt lugnt och fridfullt, trots det allvarliga läget....


Självklart så passade vi på att tanka diesel, när vi passerade lågprislandet Luxemburg. Findiesel för runt 1 EUR per liter. När vi sedan passerade gränsen in i Tyskland, så blev vi inledda på en liten rastplats. Den tyska polisen hade spärrat av vägen, så att alla blev tvungna att passera poliskontrollen. Glada miner och bara att åka vidare, när de såg vår svenska registreringsskylt.

Vi tog oss genom hela Tyskland på en dag, trots många vägarbeten. Märktes också skillnad på trafiken. Tidigare hade vi i princip varit själva på vägarna. 10 mil från Puttgarden övernattade vi en sista gång, innan färjan över till Danmark.

På färjan var det endast tre personbilar, vi och några långtradare. Med andra ord, så var det inte så svårt att hålla avstånd till de andra resenärerna. Förvånansvärt nog så var matserveringen öppen, men man fick sitta på säkerhetsavstånd....


Vid den danska gränsen fick vi stanna och svara på frågor från en väldigt trevlig polis. Vi såg att andra bilister fick visa sina pass och de andra poliserna poliserna fotade dem. En del blev till och med tillfrågade om de hade bränsle nog för att ta sig igenom Danmark utan stopp. Vår polis frågade bara om vi kom från Spanien och önskade oss trevlig resa hemåt.

Som två små barn, klappade vi i händerna när vi passerade den svenska gränsen på Öresundsbron....


Vi slog läger för natten på en fin ställplats i Limhamn, Malmö. Skönt att äntligen få lite bekvämligheter, så då tyckte vi inte att 250:- var så farligt dyrt. Med den utsikten sen....


Nästa dag tog vi oss ut på en skön promenad i det vackra vårvädret. Sen gjorde vi omedvetet stora lovar, när vi mötte andra människor. Gäller ju att hålla avstånd! Det blev desto värre när vi senare gick in på Willys, för att fylla på matförrådet. Inga avstånd här heller! Det var en riktig ångestupplevelse, men vi lyckades ändå att handla på oss det vi behövde och sedan ta oss hem till tryggheten i husbilen.

Vi visste ju att det skulle vara annorlunda i Sverige, när det gäller restriktionerna runt Coronasmittan, men nog trodde vi att folk skulle vara mer medvetna och försiktiga. Redan samma dag skärptes läget något, men det är alltså fortfarande bara rekommendationer. I Spanien skulle vi ha fått böter om vi varit ute i annat ärende än att handla och då bara en och en.

Det blev en dag till i Limhamn. Solen sken och det var vindstilla. Vi passade på att njuta av vädret och vår underhållning fick bli de flitiga båtägarna runtomkring oss.

Nästa dag tog vi oss fram till den småländska slätten och hittade en liten fin parkering nära Dörarp - ett litet samhälle längs den gamla E4:an. Här kunde vi ta oss en promenad runt den lilla sjön....


Under natten hade det snöat och det var flera minusgrader ute när vi vaknade och tittade ut. Brrr! Inte precis något vi är vana vid! Så här såg det ut efter vägen upp till nästa övernattning....


Det var helt enkelt avsiktligt vi tog det så lugnt hemåt. Varför stressa hem, när vi ändå inte får träffa våra familjer? Här i Sverige kan vi ju ändå gå ut i friska luften på härliga promenader, dvs om vi undviker andra människor. Frihet under ansvar!

Nästa stopp blev på en för oss välkänd plats - Omberg i närheten av Ödeshög. Parkeringen var full med personbilar, men vi lyckades ändå få en bra plats. Söndag betyder alltid mycket folk, som vill ut och vandra på de fina lederna runt berget. Så gjorde även vi....
Nästa dag kontaktade vi vår camping i Eskilstuna och förklarade att vi skulle komma en månad för tidigt till vår säsongplats. Inga problem! Då hade vi alltså två nätter kvar, innan vi fick checka in på campingen till 1/4. Kanske vi skulle ta och titta på tranorna nu då, när vi ändå var i krokarna och hade tiden.

Sagt och gjort! Vi åkte till Tåkern, där jag absolut hade klart för mig att vi skulle kunna se trandansen....


Dessvärre fanns det inte en enda trana och stället är inte ens känt för tranorna. Tydligen hade jag blandat ihop det med Hornborgarsjön, (inte en bokstav rätt!). Det blåste isvindar och var inte speciellt gästvänligt, så vi gjorde en U-sväng och körde de sista tjugo milen hem till Eskilstuna och checkade in två dagar för tidigt.

Campingen i Vilsta hade då fått nya förhållningsregler för oss, som kommer från t ex Spanien. Vi fick gärna checka in, men vi kunde inte använda oss av servicehuset. OK! Jag blev nästan rörd, när vår campingvärd, Lotta gav oss tillgång till en liten campingstuga, helt utan extra kostnad, att använda som servicehus. Det kallar jag service!

Idag har vi hämtat personbilen, så att vi kan röra oss omkring utan att behöva ta husbilen. Gasolen går åt som smör i solsken med dessa kalla nätter, så vi har besökt Barkmans och bunkrat upp med tre fulla tuber. Det blåser ogästvänligt och vi vill inte gärna gå ut. Bara att ligga lågt tills vädret blir bättre och hoppas att karantäntiden går snabbt.

Med dessa sista rader, tar jag nu paus från bloggandet, tills nästa resa vi gör. Vet inte om det blir i höst eller inte. Hoppas är det enda vi kan göra. Sköt nu om er alla på bästa sätt, för det tänker vi göra. Over and out!


1 kommentarer:

محمج احمد sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

Skicka en kommentar