onsdag 6 juli 2011

Älggräs - gratis Treo!

Det blir inte den där soliga dagen som vi hade hoppats på, så istället för att åka ut med båten, som vi hade tänkt från början, så bestämmer vi oss för att ta cyklarna och samla in lite älggräs. Varför då då, tänker nog många av er. Jo, vi har läst lite på nätet om att man kan göra gott te på älggräs och att det ska vara nyttigt för en rad olika saker.


Så här stod det på en rolig örtasida vi surfade in på:

"Det sägs att man blir kärleksfull av älgört.
Då muskelspänningar lättar finner man sitt rätta jag,
blir glad i sig själv och god
mot sina medmänniskor."

Det får man väl ta med en nypa salt då. Däremot så har jag läst på andra, mer seriösa sajter om att älggräs innehåller salicylsyra, som det bl a finns i Treo och som lindrar huvudvärk och andra smärtor. Älggräs ska dessutom vara febernedsättande, inflammationshämmande, urin- och svettdrivande. Med andra ord perfekt att fördriva envisa urinvägsinfektioner med. Men det vete tusan om det är så bra med svettdrivade för tanter i 50-årsåldern!

Dessutom så plockade jag lite älggräs igår, så att vi kunde göra ett smakprov på te. Även om det är nyttigt på alla sätt och vis, vill man ju att det ska smaka någorlunda gott också. Det finns ju gränser för nyttigheterna!

Så här gjorde jag för att få två koppar te:

Skölj blomman och några blad och lägg i en tom kastrull, (1 - 2 tsk av torkad ört)....


Koka upp 5 dl vatten och häll över älggräset. Lägg på ett lock och låt dra i ca. 10 minuter. Sila bort älggräset och servera.


Det var faktiskt gott, även om det första jag kom att tänka på när jag tog den först slurken var spilta, alltså något åt halmhållet. Tror att alla örtteer smakar lite åt gräshållet innan man vänjer sig vid smaken. Däremot så tycker jag att Johnnys smakbeskrivning var mer träffande - honungskaramell. När jag fick smaka efter lite mer så höll jag verkligen med Johnny - honungskaramell.

Vi behöver inte cykla speciellt långt för att hitta älggräs. Runt fotbollsplanen, nere vid sjön finns det mer än tillräckligt. Älggräs finns i princip på alla ängar så här i början av juli och bara väntar på att bli plockat eller kanske bli uppätet av någon hungrig älg.


Kan inte låta bli att ta ett kort på de fina Rallarrosorna också, som passande nog växer på banvallen....


Var sin påse fylld och vi ger oss hem igen för att skölja och torka. Jag börjar med att lägga allt i blöt i kallt vatten i diskhon. Gäller att få bort alla småkryp. Man får liksom "skumma" bort dem från vattenytan när de flyter upp....


Sen lägger jag allt på plåtar med bakplåtspapper. Blommorna på en plåt....


....och bladen på en annan....


Ser misstänkt likt ut marijuana, men jag lovar, det är det INTE! Tar verkligen avstånd från allt vad illegala droger heter!

Det finns inget riktigt skäl till att jag har delat på blommor och blad. Det var nog mer för att det var mest praktiskt så. Sen när allt är torkat, så ska man ju i alla fall smula sönder och blanda allt i en och samma burk.

In i ugnen, som står på 100 grader. Har läst att de ska vara klara efter 10 minuter, men det är de definitivt inte. Kan bero på att jag sköljde älggräset så noggrant. Jag är verkligen hysterisk när det gäller småkryp i sånt man ska stoppa i munnen. De får helt enkelt stå kvar i ugnen till de är sprakande torra. För att fukten lättare ska komma ut ur ugnen, så ställer jag ugnsluckan lite på glänt genom att sätta ett par grytlappar i kläm.

Det luktar verkligen honung i hela huset nu! Ställer man sig och sniffar vid ugnsluckan så känns det nästan som om man får ett rus. Kanske är marijuana i alla fall! Nej, nej nu ska jag försöka att vara allvarlig igen.

Nu återstår bara att hitta några fina förvaringsburkar så att vi får plats med alla härliga örter vi kommer att samla in under sommaren. Skulle vilja ha såna där fina glasburkar, ni vet såna där som de hade på disken i gamla godisaffärer förr. Det skulle vara fint att ha på köksbänken. Får göra en tur in till stan senare i veckan och titta vad som finns.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Åh vad bra tips! Jag har bara köpt älggräs på droppar, men detta ska jag testa till sommaren. Tack! :) Mvh Michaela

Lena sa...

Kul att du läste mitt inlägg om Älggräs. Det är dessutom en väldigt god ingrediens i örtte. Lycka till sen nästa säsong! :)

Jolanta Vasiljeva sa...

Den lär visst ha en matsmältningshöjande, svettdrivande och urindrivande effekt också - så ett fantastiskt medel för den som vill gå ner i vikt.

susanne vettainen sa...

Hej har läst på många sidor hur jag skall ta hand om älggräs. A din sida var bäst. Du förklara jätte bra. Tack så mycket 😊

Skicka en kommentar