onsdag 13 juli 2011

Coq au vin

Som jag redan misstänkte på eftermiddagen, så hann jag aldrig göra någon svartvinbärsgelé. Det tog alldeles för lång tid att göra Coq au vin, som skulle bli vår kvällsmat. Men den var helt klart värd att vänta på! Dessutom blev vi av med det sista i en vinbox som smakade *****.

För dig som vill prova själv, kommer receptet här:

4 portioner:

1 kyckling, ca 1 1/4 kg
2 små gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 morötter
rapsolja till stekning
2 msk vetemjöl
1 flaska rött vin, ca 75 cl
2 msk konjak
1 dl stark hönsbuljong eller tärning + vatten
1 msk tomatpuré
1/2 tsk timjan
salt, nymalen vitpeppar
8 pärllökar
1 msk smör
1 krm socker
100 g rökt fläsk
150 g små färska champinjoner

Gör så här:

  1. Putsa kycklingen och skär den i åtta bitar. Skala och hacka lök, vitlök och morötter.
  2. Stek kycklingen i olja några minuter och lägg över i en gryta. Fräs grönsakerna någon minut och lägg i grytan. Pudra över mjöl och blanda. Häll i vin, konjak och buljong, så att köttet täcks. Koka upp och tillsätt tomatpuré och timjan. Låt koka under lock i ca 1 tim och smaka av med salt och peppar.
  3. Skala pärllökarna, lägg dem i en kastrull och täck knappt med vatten. Tillsätt smör och socker och koka tills vattnet ångat bort och lökarna karamelliserats av sockret.
  4. Skär fläsket i små bitar och stek tills fettet har smält. Tillsätt champinjonerna och stek ytterligare några minuter.
  5. Blanda ner lök, fläsk och champinjoner i kycklinggrytan och servera med t ex nykokt potatis till.
Så här såg vår Coq au vin ut....


Smaklig måltid!

0 kommentarer:

Skicka en kommentar