lördag 28 maj 2011

Hjälp vi har sork i trädgården!

Vi har länge funderat på vad det är som gör små hål i slänten, intill stenmuren. Vi trodde först att det var paddor och grodor som övervintrade i dessa hålor, så vi har helt enkelt låtit dem vara. Sen hörde vi att grannen ovanför oss har haft problem med sork.

I år kan vi också se att i princip hela slänten är perforerad av sorkhål. Nu förstår jag varför en del växter liksom spårlöst har försvunnit, växter som annars skulle ha spridit sig som ogräs. Då blir man ju lite misstänksam.


Jag går in på nätet och söker på "problem med sork" och får upp många intressanta träffar. Det står att snörika vintrar mår sorkarna som bäst, när de kan frodas ostört under snötäcket. Nu har vi ju haft två mycket snörika vintrar, så det är ju inte så konstigt att de har exploderat i antal då.


Om det inte vore för att vi har pergola-projektet att avsluta först, så skulle jag ta grepen och gå loss i hela slänten för att få bort dessa objudna gäster. Nej, jag får nog lugna ner mig några hekton och ta en sak i sänder. Dessutom har Johnny hittat en annan lösning efter lite letande på nätet.

För runt 150:- kan man köpa en enkel sork/mullvadsskrämma som man sätter i backen. Den är solcellsdriven och det finns även ett batteri som tar över när solen inte skiner. Sorkskrämman avger ett ljud och vibrationer som sorkarna skyr. En sorkskrämma ska täcka in 100 m i diameter, så det borde räcka med en till vår slänt.


Vi beställer en mullvadsskrämma, som de heter, direkt på Conrad.se utan att tveka. Sorkarna kan ju förstöra en hel trädgård med träd och allt om de får hålla på, så det gäller att ta till hårdhandskarna direkt. Ska bli mycket intressant och se hur det funkar!

0 kommentarer:

Skicka en kommentar