torsdag 19 maj 2011

Spartips Nr. 2

Varmvatten är ju en av de stora energislukarna i ett hus, så det gäller att hushålla med varmvatten om man vill hålla nere energikostnaderna. Förutom att man sparar pengar, så sparar man på miljön när man drar ner på energiförbrukningen.

Till mina barns stora förtvivlan, så jag vi alltid hållit koll på att de inte stod och bara värmde sig i duschen, vilket annars var väldigt vanligt. Det var ju inte så att vi inte hade råd att låta dem stå och med varmvattnet skvalande, men vi förklarade alltid att man kan ha roligare för dessa pengar, som uppvärmningen av vattnet annars skulle kosta. Tror aldrig att de riktigt köpte den förklaringen.

Vi gör i alla fall så när vi duschar att man först duschar av sig så att man blir helt blöt. Sen stänger vi av vattnet medan man tvålar in sig eller tvättar håret. Finns ju ingen praktisk anledning till att låta vattnet spola medan man tvättar sig. Sen kan jag förstå att folk tycker det är skönt, men då är vi där igen, man kan ha roligare för dessa pengar och så sparar man på miljön.

Samma sak gäller när man diskar något för hand. Man sköljer av, diskar med avstängt vatten och sen sköljer av, definitivt aldrig med rinnande vatten hela tiden.

Badkar är också en stor bov när det gäller varmvatten. Visst, det är ju skönt att kunna gotta sig i badkaret en kall vinterdag, men jag fördrar ju att ha pengar över till annat, t ex en solresa under den kalla årstiden. Det är ju roligare än att sitta i ett badkar och få russinhud!

Tandborstning går också att spara in varmvatten på. Finns ju ingen anledning till att ha rinnande vatten medan man borstar tänderna. Det behövs ju bara när man ska skölja ur munnen på slutet.

Många bäckar små...!

1 kommentarer:

Tomas sa...

Och ytterligare pengar sparar du om du sköljer munnen med kallvatten eftersom det dessutom är godare. Rent fluorskyddsmässigt ska man dessutom inte skölja bort tandkrämen ur munnen alls så får du starkare tänder och spar massor på tandläkarräkningen i förlängningen.

Skicka en kommentar